Startups, jedis and wizards wanted!

26-06-2018 361 keer bekeken 0 reacties

Gemeente en startups gaan samen uitdagingen in stad te lijf. De Gemeente Groningen gaat dit jaar actief samenwerken met startups om nieuwe en innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen in de stad.

Startups krijgen in het programma Startup in Residence vijf maanden lang intensieve begeleiding om oplossingen te bedenken voor uitdagingen als het verminderen van afval, het verhogen van het percentage jonge sporters of het verlagen van het energieverbruik in sporthallen. De meest veelbelovende oplossingen koopt de Gemeente in.

 

Joost van Keulen, wethouder Economische Zaken in Groningen, is enthousoiast over het programma: “Met dit programma willen we ambitieuze jonge ondernemers de kans geven om maatschappelijke problemen op een innovatieve manier op te lossen. Tegelijkertijd geven we de ondernemers een vliegende start door op te treden als eerste klant. ”

 

Lokale uitdagingen, lokaal talent
Er zijn een tiental ‘challenges’ waar startups zich voor kunnen inschrijven. Daarnaast is er ook een ‘wild card’ voor jonge ondernemers die zelf een concreet maatschappelijk probleem zien en daar een oplossing voor bieden. Die challenges staan op de website van Founded in Groningen  en zijn erg gevarieerd: Hoe kun je bijvoorbeeld het water van de Diepenring gebruiken als energiedrager voor onder andere gemeentelijke gebouwen? Of hoe kunnen we parken beter beschermen bij onverwachts grote bezoekersaantallen?

 

Het programma

Startups en jonge ondernemers kunnen zich tot 2 juli inschrijven voor de challenges. Op 6 juli begint de voorselectie, met een selectieweek van 9 tot 17 juli. In augustus worden de geselecteerde startups bekend gemaakt, waarna op 14 september het Startup in Residence programma begint. Tijdens dit programma van vijf maanden werken de startups samen met de gemeente, krijgen ze een intensief trainingsprogramma en worden ze begeleid door professionele mentoren. Na vijf maanden heeft de gemeente de kans om de oplossing in te kopen en de startup op deze wijze een snelle start te bezorgen.

 

Over Startup in Residence

Startup in Residence begon als initiatief in San Francisco om startups en overheden op een innovatieve en gelijkwaardige manier te laten samenwerken. Startup in Residence Groningen is een programma van Founded in Groningen in samenwerking met Campus Groningen, Groningen Seaports, de Provincie Groningen en Gemeente Groningen. In Amsterdam start dit jaar de vierde editie van dit programma. Ook in steden als Den Haag, Utrecht en een aantal ministeries zijn reeds programma’s gestart.

 

Over Founded in Groningen

Founded in Groningen is een netwerk van en voor innovatieve bedrijven, startups en scale-ups in stad en provincie Groningen. Samen met verschillende organisaties, startups en initiatieven wordt gewerkt aan een nog beter startup ecosysteem. Op het portal Founded kunnen ondernemers zich (internationaal) profileren, staan de laatste events en oproepen voor startups. Op die manier ontstaat er een hecht netwerk waardoor het voor bedrijven makkelijker wordt om beter te innoveren, beter te profileren en sneller te groeien.

 

------------------------------

Noot voor de redactie

 

Voor meer informatie:

 

Daphne Bos (Programmaleider Startup in Residence)

06-25554454

startupinresidence@foundedingroningen.com

 

Lian de Boer (Economische zaken - Gemeente Groningen)

06-21332904

Lian.de.boer@groningen.nl

0  reacties