Doe mee met De Kopgroep van Groningen Vitaal

May 08, 2019 332 keer bekeken 2 comments

Stimuleren van gezondheid draait vaak om meer bewegen en gezonde voeding. Maar mentale gezondheid blijft een onderwerp dat vaak onderbelicht is. Hier wil Groningen Vitaal iets aan doen en lanceert daarom: De Kopgroep!

De Kopgroep staat voor een beweging die:

• Bijdraagt aan een mentale gezondheid en mentale weerbaarheid;

• Mentale gezondheid bespreekbaar maakt, zowel op het werk als thuis;

• Zich niet alleen richt op het individu, maar ook op het functioneren van teams, organisaties, leiderschap en onze omgeving.

Wij blazen dit initiatief leven in door vanuit onze netwerken een groep toonaangevende organisaties te laten tekenen voor deze beweging, en vervolgens met elkaar tot bijeenkomsten, nieuwe aanpakken en beleid te komen die bijdragen aan een mentaal gezondere provincie. Hierbij is het de uitdaging om een impuls te geven aan ambities van lokale gemeenschappen, werkgevers, zorgorganisaties en andere relevante partijen.

De focus ligt op:

1. Erkennen – een nuchtere kijk op mentale gezondheid: het is een fact of life. Iedere werkgever loopt tegen vraagstukken aan die te maken hebben met mentale gezondheid. Dat moeten we erkennen en bespreekbaar maken.

2. Herkennen – hoe herken je in je eigen omgeving dat iemand kampt met problemen

cq een hoog risico loopt om daar op korte termijn mee te maken te krijgen…

3. Handelen - …en wat doe je vervolgens? Wat zijn laagdrempelige acties om binnen de eigen omgeving te ondernemen en wat is de route naar hulp bij complexere vraagstukken?

Met werkgevers in het MKB en Grootbedrijf gaan we aan de slag met dit thema. Welke rol kun je als werkgever spelen in het mentaal vitaal krijgen en houden van je medewerkers? Want psychische kwetsbaarheid kan ons allemaal overkomen. Een op de vier mensen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken.

Een medewerker met een gebroken been of een operatie wegens een lichamelijke aandoening, daar weten we vaak goed mee om te gaan en beleid op te maken. Maar hoe maak je thema’s als burn-out en depressie bespreekbaar? Dat blijkt vaak een stuk ingewikkelder te zijn.

Wij staan open voor nieuwe ideeën, wij steken energie in nieuwe aanpakken en zijn bereid onze ervaringen op dit gebied met andere leden van de kopgroep te delen.

Aan de slag. Doet u mee? Aanmelden kan via Job Mol, projectmanager van Groningen Vitaal via het mailadres:  J.Mol@dekrachtvangroningen.nl

2  Comments

Niels Bosman May 27, 2019

Mooi initiatief

Niels Bosman May 27, 2019

In het noorden is de healthy ageing club hier ook nadrukkelijk mee bezig. Daan Bultjer is daarin een interessant contactpersoon.

Cookie settings